De MillenniumGazet

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bulletin met informatie over de activiteiten in het kader van Heerlen Millenniumgemeente

november 2009  

 

Millenniumdoelen

In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS en om in te zetten op verbetering van toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoonwater.

Deze beloften zijn samengevat in de acht millenniumdoelen. Deze doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

De gemeente Heerlen is millenniumgemeente en geeft daarmee aan dat ze zich zal inzetten voor het bereiken van de millenniumdoelen.

 

 

Maandag 16 november: Café Mondiaal bij Aan Tafel

Café Mondiaal vraagt aandacht voor de acht millenniumdoelen. We doen dat op een leuke en ontspannen manier. Met muziek, poëzie en lekker eten. We hopen dus dat u zich vermaakt, maar ook dat u wordt aangezet tot nadenken en actie. En dat u contact maakt met anderen die zich willen inzetten voor de millenniumdoelen.

De volgende editie van Café Mondiaal vindt plaats op maandag 16 november bij Aan Tafel (hoek Akerstraat/Putgraaf). Dit keer komt Millenniumdoelstelling 8 aan de orde. In het bijzonder zullen we het hebben over eerlijke handel. Wat betekent eerlijke handel en hoe gaan bedrijven in Heerlen en elders in de wereld daarmee om? Gasten zijn Paul Smeets van BIS in Maastricht en Hans Heijster.

We genieten deze avond van een Walking Dinner. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door onze huisband Mea Culpa. De literaire bijdrage is van Jos Maar.

Café Mondiaal begint om 19.00 uur en de toegang is 12,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel (Akerstraat 9) of via e-mail cafemondiaal@heerlenmillenniumgemeente.nl

 

Paul Smeets

Fairtrade week 2009: 29 oktober t/m 7 november

Een week lang alle ontwikkelingen rondom Fairtrade vol in de schijnwerpers zetten, dat is het idee achter de jaarlijkse Fairtrade Week. Tijdens de Fairtrade Week werkt Stichting Max Havelaar samen met instellingen en bedrijven die Fairtrade gecertificeerde producten inkopen en verkopen  en met maatschappelijke organisaties die Fairtrade stimuleren. Iedereen die iets met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade doet, kan meedoen.

Van 29-10 t/m 7-11 haalt Stichting Max Havelaar alles uit de kast om voor het derde jaar op rij een succesvolle en inspirerende week neer te zetten, waarbij Nederland kan kennismaken met Fairtrade producten middels proeverijen, acties op de winkelvloer en lezingen.

Fairtrade in de horeca
Ook in de horeca zul je steeds vaker Fairtrade producten tegenkomen. Om het gebruik van Fairtrade producten in de horeca te stimuleren organiseren we dit jaar voor het eerst in samenwerking met Puur! uit eten de Fairtrade Restaurant week. Op de website www.fairtraderestaurantweek.nl vind je alle informatie over deze culinair verantwoorde week.

Doe mee!
We roepen bedrijven, ondernemers, instellingen, restaurants, cafés, maar vooral ook consumenten op om mee te doen tijdens de Fairtrade Week. Jij kan immers zelf het verschil maken. Koop Fairtrade producten of organiseer een (h)eerlijk diner, een wijnproeverij of verzin een leuke Fairtrade activiteit. Heb je goede ideeën, dan denken wij graag met je mee! Stuur een bericht naar info@maxhavelaar.nl.

 

 

Café Mondiaal was bij Murphy’s Quiz Night in Pelt

 

 

Iedere derde maandagavond van de maand is er Café Mondiaal. Op deze avond wordt er op een leuke en ontspannende manier aandacht geschonken aan de millenniumdoelstellingen. Iedere avond bij een andere Heerlense horecagelegenheid.

Op 19 oktober was Café Mondiaal te gast bij café Pelt tijdens Murphy’s Quiz Night. Zeventien teams van zo’n vier ŕ vijf personen streden in tien ronden van tien vragen om de titel. De vragen van ronde vijf gingen over de millenniumdoelen. Aan de quiz deden twee millenniumteams mee.

De kennis van de aanwezige teams over de Millenniumdoelen viel alleszins mee. Gemiddeld beantwoordden ze 5 van de 10 vragen correct. De laagste score van 2 was voor Cuba Libre, overigens bij de andere vragen een erg sterk team. Millenniumteam 1 had met 9 goede antwoorden de hoogste score in deze ronde.

Dat het keurmerk voor eerlijke handel naar Max Havelaar genoemd is, wist iedereen. Ook wisten vrijwel alle teams dat de uitstoot van CO2 tussen 1990 en 2005 is gestegen, dat SCAN zich bezig houdt met millenniumdoel twee en dat Afrika de meeste HIV/Aids patiënten heeft. Daarentegen waren er maar twee teams die dachten dat de

 

halvering van het aantal mensen zonder toegang tot veilig water voor 2015 gaat lukken.

Millenniumteam 1 was overigens ook bij de andere vragen niet slecht. Uiteindelijk eindigden zij op de vierde plaats. Net geen podiumplaats dus. De muziekvraag deed ze de das om. De Golden Girls wonnen deze aflevering van Murphy’s Quiz Night.

 

Vraag

Antwoord

Aantal goede antwoorden

Hoeveel procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd gaan in Subsahara Afrika naar school?

74%

3

In welk land gaan relatief de minste meisjes naar school?

Afghanistan

10

Hoeveel kinderen stierven er in 2007 gedurende de eerste vijf levensjaren per 1000 geboorten?

74 per 1000

9

Welk werelddeel heeft de meeste HIV/AIDS patienten?

Afrika

13

Gaat halvering van het percentage mensen zonder veilig water lukken voor 2015?

Ja

3

Wat is er met de uitstoot van CO2 gebeurd tussen 1990 en 2005?

Gestegen

14

Hoe heet het keurmerk voor eerlijke handel in Nederland?

Max Havelaar

17

Heerlen is een millenniumgemeente. Welke twee andere gemeenten in Parkstad Limburg zijn dat ook?

Landgraaf en Voerendaal

2

In welk land is de werkgroep Andreas Taiama actief?

Sierra Leone

2

Met welk millenniumdoel is het Solidariteits Comitee Afghanistan Nederland bezig?

2

14

 

 

Presentatie Heerlen Millenniumgemeente 2015

Colofon

De MillenniumGazet is een uitgave van HeerlenMondiaal. Mocht u geen prijs meer stellen op toezending, meld dat dan aan millenniumgazet@heerlenmillenniumgemeente.nl. U kunt hier ook nieuws kwijt voor de MillenniumGazet.

15 december 2009  19.00-23.00 uur in Schunck Glaspaleis

Heerlen heeft zich uitgeroepen tot millenniumgemeente. Dat betekent dat Heerlen de acht millenniumdoelstellingen voor een betere wereld in 2015 zal helpen bevorderen. Op deze avond worden initiatieven in Heerlen gepresenteerd om de millenniumdoelen te bereiken. Er is speciale aandacht voor millenniumdoelstelling 7: leven in een duurzaam milieu.

 

Voorlopig programma

19.00 uur    Infomarkt en culinaire wereldreis

Bezoekers krijgen de kans om onder het genot van een hapje en een drankje informatie te krijgen over projecten hier en in de derde wereld waar Heerlense burgers bij betrokken zijn. Er zijn stands, informatiepanelen en mensen om mee te spreken. Ondertussen maken we een culinaire wereldreis door Afghanistan, Oost en West Afrika met een walking dinner. Muziek.

20.00 uur    Presentaties

1.      Presentatie vertegenwoordiger gemeente Heerlen over het millenniumbeleid

2.      Presentatie millenniummunten.

3.      Presentatie Parkstad Midden- en Kleinbedrijf over millenniumdoelen, vooral over duurzaamheid

4.      Presentatie de Wijk van Morgen, een project van Hogeschool Zuyd in samenwerking met onderwijs, overheid en bedrijfsleven

21.00 uur    Paneldiscussie

Een paneldiscussie met de presentatoren en anderen

21.30 uur    Afsluiting door Harrie Sevriens

Harrie Sevriens leest gedichten voor

21.45 uur    Wereldpraat

Gesprek met elkaar over initiatieven en samenwerking op het terrein van de millenniumdoelstellingen.

www.heerlenmillenniumgemeente.nl