De MillenniumGazet

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bulletin met informatie over de activiteiten in het kader van Heerlen Millenniumgemeente

mei 2010  

 

Millenniumdoelen

 

World Fair Trade Day 2010

Zaterdag 8 mei was het World Fair Trade Day, de internationale dag voor eerlijke handel. Over de hele wereld besteedden fairtrade organisaties, waaronder de Wereldwinkels, aandacht aan fairtrade. Dit jaar stond World Fair Trade Day in het teken van cultuur.

In Heerlen waren de Wereldwinkel en de Werkgroep Heerlen Millenniumgemeente aanwezig op het Pancratiusplein. Hier werd aandacht gevraagd voor eerlijke handel en de andere millenniumdoelen.

Wereldwinkel

De Wereldwinkel verkocht haar eerlijke producten: food en kunstnijverheidproducten. Veel klanten kochten nog net op tijd een cadeautje voor moeder.

Millenniumbarometer

De Werkgroep Heerlen Millenniumgemeente sprak de voorbijgangers aan over de millenniumdoelen. Met de millenniumbarometer werd de mening van de bezoekers gepeild.

Uitslag millenniumbarometer World Fair Trade Day 2010

 

millenniumdoel

meest belangrijk

minst belangrijk

 

 

 

Uitbanning extreme armoede en honger

14

0

Alle kinderen naar de basisschool

8

6

Vrouwen en mannen gelijke rechten

1

12

Minder kindersterfte

3

1

Minder moedersterfte

5

0

Bestrijding AIDS, malaria en andere ziekten

4

4

Meer mensen in een duurzaam milieu

5

4

Eerlijke handel, minder schulden en meer hulp

7

16

Kan niet kiezen

0

4

 

 

 

Totaal

47

47

 

 

 

 

Bijna 50 bezoekers maakten hun keuze voor het in hun ogen belangrijkste millenniumdoel. Bijna een op de drie kozen voor millenniumdoel 1: uitbanning van extreme armoede en honger. Op de tweede en de derde plaats kwamen kinderen naar de basisschool en eerlijke handel. Opmerkelijk waren de vijf stemmen voor vermindering van moedersterfte. Vorig jaar was er nog nauwelijks belangstelling voor dit millenniumdoel.

Veel meer moeite hadden de bezoekers met de keuze van het minst belangrijkste millenniumdoel. Teleurstellend op deze World Fair Trade Day was dat eerlijke handel hier de hoogste score had.

Ballengooien

Voor de kinderen was ballengooien naar de millenniumdoelen. De blikjes werden vaak en enthousiast van tafel gegooid. Ook door een groep jonge vrouwen van een vrijgezellenparty.

Djembé workshops

Om het culturele aspect van de Fairtrade markt te benadrukken verzorgde Robin Zalm (ex-Volumia!) twee dembé workshops. Hij kreeg jong en oud enthousiast aan het spelen.

 

 

Corio Tropical

Op 29 juli zal Heerlen Millenniumgemeente ook weer aanwezig zijn op Corio Tropical. Kom langs om te praten over de millenniumdoelen of om mee te doen met de millenniumbarometer

 

Twaalf actietips

Je kunt zelf veel doen om de millenniumdoelen dichterbij te brengen. Hieronder vind je twaalf van de vele mogelijkheden:

1.     Koop eerlijke producten, bijvoorbeeld bij de Wereldwinkel of andere Fair Trade winkels, maar ook in de supermarkt.

2.     Lees niet alleen betrokken, maar doe er ook wat aan door bijvoorbeeld projecten in arme landen te steunen, geen kinderarbeid te accepteren.

3.     Gebruik voor kleine afstanden de fiets of ga lopen, neem niet onnodig de auto.

4.     Houdt bij de verkiezingen rekening met de standpunten van de partijen over de millenniumdoelen. www.fairpolitics.nl

5.     Sponsor met je school een school in een ontwikkelingsland. www.edukans.nl/scholenacties/scools/ of www.stichtingscan.com.

6.     Stop Aids. Steun Stop Aids Now of koop een ArtBag. www.stopaidsnow.nl

7.     Gebruik led of spaarlampen in plaats van gloeilampen.

8.     Breng oude spullen naar de kringloopwinkel, en kijk daar eens rond als je iets zoekt.

9.     Eet vooral seizoensgroenten en -fruit.

10. Composteren, in 2010 moet je ‘t leren. Het is makkelijk en je hoeft nooit meer te betalen voor het legen van de GFT-container.

11. Breng water naar Afrika. Steun de Stichting Loop naar de Pomp. www.loopnaardepomp.nl

12. Sluit je aan bij een Heerlense mondiale organisatie. www.heerlenmondiaal.nl.


Colofon

De MillenniumGazet is een uitgave van HeerlenMondiaal. Mocht u geen prijs meer stellen op toezending, meld dat dan aan millenniumgazet@heerlenmillenniumgemeente.nl. U kunt hier ook nieuws kwijt voor de MillenniumGazet.

 

www.heerlenmillenniumgemeente.nl