De MillenniumGazet

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bulletin met informatie over de activiteiten in het kader van Heerlen Millenniumgemeente

maart 2010  

 

Millenniumdoelen

 

Uitnodiging

Millenniumdoelen in Parkstad Limburg

Een speciale editie van Café Mondiaal voor iedereen die in Parkstad Limburg actief bezig wil zijn met de Millenniumdoelen en voor wie daar meer over wil weten

 

Tijd

Woensdag 24 maart om 19.00 uur

Plaats

Eethuis De Mengelmoes

Oranje Nassaustraat 40

6411 LH Heerlen

Op de hoek van de Stationsstraat tegenover het Politiebureau

 

Programma

19.00 uur        Ontvangst met welkomstdrankje, hapje en muziek

19.30 uur        Welkom en introductie De Mengelmoes

19.40 uur        Wat gebeurt er in Parkstad voor de Millenniumdoelen? Een rondje langs de groepen.

20.30 uur        Selena Coumans van COS Limburg over meer mogelijkheden

20.50 uur        Muziek door onze huisband  Mea Culpa

21.00 uur        Discussie over mogelijkheden, samenwerking en eventueel gezamenlijke activiteiten

21.45 uur        Afspraken

22.00 uur        Netwerken, informele discussie

 

Kosten: 7 euro, incl. maaltijd en welkomstdrankje

Opgeven vóór 22 maart via cafemondiaal@heerlenmillenniumgemeente.nl

 

Zangeres Mea Culpa

HeerlenMondiaal vraagt aandacht voor mondiaal beleid bij coalitiebesprekingen

HeerlenMondiaal vindt dat bij de coalitiebesprekingen in Heerlen ook het mondiaal beleid aan de orde moet komen. Ze stuurde de politieke partijen de volgende suggestie voor een mondiale paragraaf in het coalitieprogramma.

Mondiale paragraaf voor het coalitieprogramma 2010 – 2014

Het Mondiaal Beleid (VNG 2009: ‘Gemeentelijk Internationaal Beleid’) zal de komende periode voortgezet en verdiept worden. ‘Mondiaal op eigen schaal’, zoals de VNG dit beleid ook noemt, gaat over concrete manieren om op lokaal niveau mede verantwoordelijkheid voor het wereldgebeuren te nemen. Er zijn wereldwijd grote veranderingen gaande, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, energie, verhoudingen arm/rijk, migratie, vredesproblematiek enz.

Gemeentelijk Mondiaal Beleid betreft dan ook heel concrete zaken als hoe omgaan met milieu en energie, vervoer, inkoop en consumptie. Daarbij zullen de Millenniumdoelen centraal staan. Daarnaast het bestrijden van armoede hier (zoals verder weg), de kansen van kinderen in het onderwijs (hier en wereldwijd) e.d.

Heerlen is sinds 2009 Millenniumgemeente. De gemeente heeft op deze gebieden een dubbele taak: enerzijds het handelen binnen de eigen gemeentelijke organisatie verbeteren en anderzijds het draagvlak voor de nodige veranderingen bij haar burgers versterken. Aan beide willen raad en college serieus invulling geven.

Een belangrijke partner bij de concretisering van Millenniumbeleid is het platform HeerlenMondiaal en haar taakgroep Heerlen Millenniumgemeente. De projectsubsidies aan het platform HeerlenMondiaal en de deelnemende groepen zullen dan ook de komende 4 jaar voortgezet worden.

 

 

Steeds meer eerlijke producten

Ben & Jerry’s gaan voor 100% Fair Trade

Alle ingrediënten van het heerlijke Ben & Jerry’s ijs zullen uiterlijk in 2013 voor de volle 100% fairtrade gecertificeerd zijn. Dit maakte Ben & Jerry’s op 18 februari jl. bekend. In de meer dan 120 verschillende ijssmaken wereldwijd zullen alleen fairtrade gecertificeerde ingrediënten als chocolade, bananen en ander tropisch fruit, vanille, koffie, suiker en noten verwerkt gaan worden.

De overstap van Ben & Jerry’s is betekenisvol voor o.a. 9.000 cacaoproducenten in de Dominicaanse Republiek, 1.740 vanille producenten in India en Oeganda, 420 bananenproducenten in Ecuador, 722 hazelnootproducenten in Pakistan en 2000 koffieboeren in Mexico.

 

PLUS Supermarkten kiezen voor fairtrade bananen

Als eerste supermarktketen in Nederland kiezen de PLUS supermarkten ervoor om alleen nog maar fairtrade gecertificeerde bananen te verkopen. PLUS verkoopt gemiddeld ruim 130 ton bananen per week. Deze stap zal het aantal fairtrade verkochte bananen, herkenbaar aan het Max Havelaar keurmerk, in Nederland verdrievoudigen en vergroot daarmee de impact van fairtrade voor duizenden boeren en plantagearbeiders in Colombia. De Colombiaanse fairtrade gecertificeerde bananenproducenten ontvangen minimaal een stabiele prijs die de kosten van duurzame productie dekt. Daarnaast ontvangen zij een fairtrade premie (ontwikkelingspremie). Dankzij de overstap van PLUS kunnen zij een flinke volumegroei van ca. 7% van hun fairtrade bananen tegemoet zien. Dit levert circa $ 375.000 aan extra fairtrade premie op.

 

Colofon

De MillenniumGazet is een uitgave van HeerlenMondiaal. Mocht u geen prijs meer stellen op toezending, meld dat dan aan millenniumgazet@heerlenmillenniumgemeente.nl. U kunt hier ook nieuws kwijt voor de MillenniumGazet.

 

www.heerlenmillenniumgemeente.nl