De MillenniumGazet

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bulletin met informatie over de activiteiten in het kader van Heerlen Millenniumgemeente

juni 2009  

 

 

 

Millenniumdoelen

In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS en om in te zetten op verbetering van toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoonwater.

Deze beloften zijn samengevat in de acht millenniumdoelen. Deze doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

De gemeente Heerlen heeft zich aangemeld als millenniumgemeente en geeft daarmee aan dat ze zich ook zal inzetten voor het bereiken van de millenniumdoelen.

maandag 15 juni

Café Mondiaal gaat door

Café Mondiaal is een activiteit in het kader van de campagne Heerlen Millenniumgemeente. Op een leuke en ontspannen manier wordt aandacht besteed aan de millenniumdoelen.

Na twee succesvolle edities volgt 15 juni de derde avond. Dit keer is er een proeverij van fairtrade wijnen. Voor degenen die deze wijnen nog niet kennen een goede gelegenheid om kennis te maken.

Tijdens het inhoudelijke gedeelte staat het derde millenniumdoel centraal: gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Midas Verheijden praat met mensen uit Heerlen over rechten van mannen en vrouwen in Nederland en elders in de wereld.

De avond wordt weer opgeluisterd met muziek en poëzie. Paul van Loo treedt op. Kijk op www.millenniumgemeente.nl  voor actuele informatie.

De derde editie van Café Mondiaal is op maandag 15 juni in de Kroniek, Pancratiusplein 53, Heerlen en begint om 19.00 uur. De kosten van de avond bedragen 10,50 euro inclusief wijnproeverij en hapjes. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel (Akerstraat 9). Ze zijn ook te bestellen via de website www.heerlenmillenniumgemeente.nl of door een e-mail te sturen naar cafemondiaal@heerlenmillenniumgemeente.nl.

Midas Verheijden interviewt tijdens de tweede editie van Café Mondiaal

 

 

Bij de bouw van de school in Herat

 

Jonge vrouwen in Sierra Leone

In 2009 aandacht voor onderwijs

De Werkgroep Heerlen Millenniumgemeente wil dit jaar veel aandacht geven aan millenniumdoel 2: alle meisjes en jongens naar school. Drie projecten waar mensen in Heerlen mee bezig zijn, worden daarbij centraal gesteld. We willen leren van mensen in deze landen en hen steunen bij hun werk voor verbetering van het onderwijs in hun land.

Het eerste project is de bouw van een meisjesschool in Herat, Afghanistan. Dit is een project van de Stichting SCAN. Het gebouw is bijna klaar, maar er moet nog een muur rondom de school komen en er is ook nog geen schoolmeubilair. Voor meer informatie zie www.stichtingscan.com.  

In Sierra Leone komt aandacht voor het scholingsproject voor vrouwen door het Women Partnership for Justice and Peace. Gladys Brima van deze organisatie was onlangs op bezoek bij hun Nederlandse partnerorganisatie Andreas-Taiama. Lees meer op www.taiama-andreas.org

Het project Muhitimu wil investeren in het opzetten van een netwerk van lokale servicecentra voor het platteland van Zuid-Nyanza in Kenia. De centra geven training en scholing, microcredit en service met materialen en gezondheid ten behoeve van schoolverlaters, die een inkomen willen genereren uit een eigen bedrijf. Verdere info op de website die binnenkort in de lucht komt: www.muhitimu.com.

 

 

 

 

Café Mondiaal over onderwijs

Maandag 18 mei vond de tweede aflevering van Café Mondiaal plaats. Café Mondiaal is één van de activiteiten die georganiseerd worden in het kader van de campagne Heerlen Millenniumgemeente. Op deze avonden wordt de aandacht voor de millenniumdoelen gecombineerd met lekker eten, muziek en poëzie.

De tweede editie was in ’t Fieljaal op het Pancratiusplein in Heerlen. ’t Fieljaal serveerde voor de gasten een heerlijke aspergesalade.

De avond stond in het teken van het tweede millenniumdoel: alle jongens en meisjes naar school. Midas Verheijden interviewde drie mensen die in Heerlen actief zijn om dit doel te bereiken, vooral in gebieden waar nog veel kinderen niet naar school gaan. Ali Daliry van het Solidariteits Comitee Afghanistan Nederland vertelde over de scholen die zij bouwen in Afghanistan. Hun werk is vooral zo belangrijk omdat zeker voor meisjes de mogelijkheden voor onderwijs heel gering zijn. Voor de Stichting Andreas-Taiama was Jacques Zenden aanwezig. Hij vertelde over hun band met een vrouwenorganisatie in Sierra Leone. Heerlen steunt een scholingsprogramma voor jonge vrouwen van deze organisatie.  Peter Hagendoorn van de Stichting Kinderprojecten Guatemala wil de leefomstandigheden van kinderen in Guatemala verbeteren. Zij bouwen een basisschool in Alotenango, een bergdorp in de omgeving van Antigua. Alle drie geïnterviewden vonden het belangrijk de relatie met hun partners geen eenrichtingsverkeer zijn. Het gaat ook om uitwisseling van ervaringen. Lees meer over deze boeiende projecten die meehelpen om de tweede millenniumdoelstelling dichterbij te brengen op de websites van de organisaties: www.stichtingscan.com, www.kinderprojectenguatemala.nl en www.taiama-andreas.org.

Na het gesprek betraden Paul Logister en Ralph Winkler, ofwel het duo Hey Angie, het podium. Zij brachten vooral songs van Beatles en Rolling Stones, maar ook Waterloo van Abba kwam voorbij. Het poëtische deel van de avond kwam van dichter Harrie Sevriens. Hij presenteerde een aantal van zijn puntige gedichten over kroegleven en relaties. Soms vrolijk maar vaak ook met een zwarte kijk op zijn onderwerpen.

Al met al was het een boeiende avond, waarin we op een leuke en ontspannen manier een serieuze boodschap kregen: samen zijn we verantwoordelijk voor een betere wereld.

 

Het duo Hey Angie zingt songs van Beatles, Stones en Abba

 

 

Harrie Sevriens presenteert zijn gedichten

 

 

 

 

Colofon

De MillenniumGazet is een uitgave van HeerlenMondiaal. Mocht u geen prijs meer stellen op toezending, meld dat dan aan millenniumgazet@heerlenmillenniumgemeente.nl. U kunt hier ook nieuws kwijt voor de MillenniumGazet.

 

 

 

www.heerlenmillenniumgemeente.nl