De MillenniumGazet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bulletin met informatie over de activiteiten in het kader van Heerlen Millenniumgemeente

september 2010

 

Millenniumdoelen

 

Heerlen in de Wereld de Wereld in Heerlen

Op september vond weer de jaarlijkse manifestatie Heerlen in de Wereld de Wereld in Heerlen plaats. Veel groepen die zich bezighouden met mondiale zaken presenteerden hun activiteiten daar. Het was een mooie dag en veel mensen kwamen of op de optredens en de stands.

Ook de Werkgroep Heerlen Millenniumgemeente was aanwezig met de millenniumbarometer. Ze spraken met veel mensen over de millenniumdoelen. De bezoekers konden met behulp van de millenniumbarometer aangeven welk millenniumdoel ze het belangrijkst vonden en welk het minst belangrijk. Dat laatste vonden veel bezoekers trouwens erg lastig. Millenniumdoel 8, eerlijke handel en ontwikkelingssamenwerking kreeg de meeste stemmen als belangrijkste millenniumdoel.

Uitslag millenniumbarometer Heerlen in de Wereld 2010

 

millenniumdoel

meest belangrijk

minst belangrijk

 

 

 

 

1

Uitbanning extreme armoede en honger

20

8

2

Alle kinderen naar de basisschool

27

17

3

Vrouwen en mannen gelijke rechten

14

5

4

Minder kindersterfte

14

4

5

Minder moedersterfte

8

10

6

Bestrijding AIDS, malaria en andere ziekten

15

16

7

Meer mensen in een duurzaam milieu

25

6

8

Eerlijke handel, minder schulden en meer hulp

31

14

 

 

 

 

Totaal

154

80

 

 

 

 

 

 

Fairtrade Week 21 oktober t/m 30 oktober

Fair-Wissel je cadeau eens voor een fairtrade cadeau!


In de Fairtrade Week van 21 t/m 30 oktober roepen Fair Trade Original, Max Havelaar en de Wereldwinkels Nederlanders massaal op hun producten te Fair-Wisselen voor een fairtrade product. Klanten komen natuurlijk niet echt een product wisselen. Het gaat om een symbolische wissel. Oftewel, loop eens niet een gewone cadeauwinkel binnen, maar koop je cadeau bij de Wereldwinkel. Alle cadeaus, wijnen, koffie, fruit, chocolade en kleding kunnen fairtrade worden. Dat is heel eenvoudig, want eerlijke producten zijn heel divers en tegenwoordig overal verkrijgbaar.

 

Ook Wereldwinkel Heerlen besteed aandacht aan de Fairtrade Week. Kom gratis een kopje koffie of thee drinken in de winkel.

 

 

 

 

10 oktober: SCAN bestaat 10 jaar

Stichting SCAN bestaat 10 jaar! En daarom willen we graag met u stil staan bij de projecten van Stichting SCAN gedurende deze periode in verschillende plaatsen in Afghanistan en op het gebied van het verspreiden van informatie over Afghanistan in het Heerlense bereikt heeft.

Hiervoor organiseren we op 10 oktober 2010 een solidariteitsmaaltijd in de Grote Zaal van het Centrum voor Diversiteit, Putgraaf 3 in Heerlen.

Zoals u van ons gewend bent, kunt u daar genieten van traditionele Afghaanse gerechten.

Daarnaast zal er ook een korte film vertoond worden over de stand van zaken bij de bouw van de meisjesschool in Herat. Ali Daliry, de voorzitter van SCAN, bezocht afgelopen zomer zijn geboortestad en heeft er met verschillende mensen gepraat over dit omvangrijke project wat bijna afgerond kan worden. Meisjes uit Herat en omgeving kunnen daar binnenkort naar school! Deze gesprekken heeft hij vastgelegd en een selectie daarvan zult u te zien krijgen zodat u zelf kunt horen hoe mensen ter plekke aan kijken tegen het belang van de betoonde solidariteit en het belang van scholing voor alle inwoners van Afghanistan.

Deze meisjesschool is geheel gefinancierd met geld wat de vrijwilligers van Stichting SCAN verzameld hebben in samenwerking met heel veel individuele sponsoren maar ook tijdens acties waaraan grotere organisaties hebben deel genomen. Deze organisaties waren onder andere: Wilde Ganzen, de Gemeente Heerlen, het Sintermeerten college, het Bernardinuscollege, basisschool de Opstap, het Emmacollege, het Derde Wereld Fonds van Atos en Oxfam-Novib

Omdat onze kok graag voor voldoende gerechten wil zorgen, werken we met een voorinschrijving.

U kunt zich voor deze maaltijd aanmelden via:  info@StichtingSCAN.com of via 06-44626442. Aanmelden kan tot donderdag 7 oktober.

 

 

Colofon

De MillenniumGazet is een uitgave van HeerlenMondiaal. Mocht u geen prijs meer stellen op toezending, meld dat dan aan millenniumgazet@heerlenmillenniumgemeente.nl. U kunt hier ook nieuws kwijt voor de MillenniumGazet.

Werkgroep

De Werkgroep Heerlen Millenniumgemeente bestaat uit een aantal dynamische mensen. Maar nu gaat de dynamiek wel erg ver. Twee van de leden verhuizen binnenkort naar het buitenland. De werkgroep heeft dus spoedig versterking nodig. Belangstelling? Mail naar postbus2015@heerlenmillenniumgemeente.nl.

www.heerlenmillenniumgemeente.nl